Castelul Peles este de departe cel mai uimitor loc de pe Valea Prahovei .. sau, poate, din România, de fapt. Unii gasesc Castelul Pelisor, micul castel in stil Art Nouveau de lângă Peles, mult mai fermecător, poate pentru că reginele și printii au locuit acolo și influența lor este în mod clar vizibila: mobilierul, decoratiunile, jucariile si camerele speciale ale copiilor, camere private Reginei Elisabeta, toate sunt o frantura a vietii de zi de zi cu zi din epoci de mult uitate.

Cu toate acestea, Castelul Peles este simbolul remarcabil al monarhiei românești. Constructia a fost inceputa in Sinaia anului 1873 la dorinta regele Carol I și a fost finalizata in 1924, la 10 ani după moartea regelui, de cei mai buni arhitecti austrieci ai vremii. Rezultatul este si azi uimitor: ceea ce a a fost menit ca resedinta de vara a familiei regale, a devenit în mod clar un simbol politic și cultural, casa de suflet a regelui.

Aici Carol I isi tinea toate vizitele oficiale, locuia timp de 6 luni pe an si tot aici a luat decizii importante pentru destinul tarii sale adoptive: ca aceea a intra în Primul Război Mondial împotriva iubite sale tari natale- Germania, toate pentru bunastarea poporului sau.

Ambele castele Peles si Pelisor au fost destul de afectate de regimul comunist cand multe picturi valoroase, piese de mobilier, decorațiuni si carti de colectie au fost confiscate si niciodata recuperate, insa ceea ce s-a pastrat este cu atat mai pretios.

Vizitati Castelul Peles si Castelul Pelisor in cadrul Turului de Valea Prahovei – o excursie de o zi perfecta, cu plecare din București.

Castelul Peles